sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Talven kouluhommia

Talven aikana, syksyn työssäoppimisen jälkeen olemme kerenneet tehdä koulussa monta eri työtä ja ajattelin lisätä ne tähän perätysten kaikki. Työt on tehty yhden jakson aikana koulussa.


Saimme tehtäväksi asiakastyöt ja minun tehtäväni oli tehdä seitsämän timantin rivisormus 750 valkokullasta. Alussa vähän jännitti ajatus arvokkaista materiaaleista ja siitä, että entäs jos vahingossa rikonkin vaikka kiven! Aloin kuitenkin tehdä työtä hieman jännittynein mielin.







Sovitin kaikki kivet omille paikoilleen ja tuo teippi on muistinani, jotta kivet tulevat juuri omalle paikalleen, koska timanteissa voi olla pientä heittoa vaikka periaatteessa ovatkin saman kokoisia.





Kun kivet oli sovitettu paikalleen ja kynnet viilattu, tuntui että kivet eivät millään halua pysyä suorassa sovitteissaan. Tuntui myös siltä, että sovitteet ovat turhan syvät ja lyhensin kynsiä hieman. Ei olisi kannattanut, koska kun aloin istuttamaan kiviä kynnet näyttivätkin olevan yhdessä kivessä liian lyhyet! Valkokulta käyttäytyy materiaalina kovin eri tavalla kun hopea, joten luulen että kivi saattoi myös nousta hieman sovitteestaan heti istutuksen alussa. Tämän ongelman lisäksi yksi kivi näytti pudonneen syvemmälle sovitteeseensa kuin muut ja oli matalammalla. Tuntui että olisi vaikeaa saada nämä ongelmat korjattua niin, että lopputulos olisi itseäni tyydyttävä, joten päätin tehdä koko sormuksen uudelleen alusta.




Nyt kynnet olivat sopivan mittaiset ja pääsin istuttamaan timantit paikoilleen. Valkokulta on kovaa, joten lopulta naputtelin kynnet kivien päälle varovasti punsseliin vasaralla lyöden, kun sormus oli sormuspinnassa joka oli kiinni ruuvipenkissä.






Olen tyytyväinen sormukseen lopulta. Sain myös tuon toisen version todella nopeasti valmistumaan ja siihenkin olen tyytyväinen. Tietysti pientä korjattavaa löydän myös lopullisesta sormuksesta, mutta se kai tekijälle sallitaan.


Yksi tehtävistämme oli tehdä helmilukko johon tulisi vähintään kolme kiveä raeistutuksella ja tämä työ olisi myös näyttö.


Ensin sahasin lukolle pohjan hopeasta johon juotin nuo tapit jaloiksi. Lukon kielen sahasin alpakasta, joka on joustavampi materiaali kieltä varten.




Lukon kannen sahasin paksummasta hopealevystä johon tein sovitteet kiville ja juotin sen jalkojen päälle.



Kivet istutin rakeilla jonka jälkeen päätin, että teen istutusrakeiden lisäksi lukkoon koristerakeita, koska kaivertimella istutuksen siistiminen on vielä itselleni haastavaa.




Lunastin lukon itselleni, koska mielestäni lukosta tuli ihan kaunis ja ennenkaikkea mekaanisesti hyvin toimiva. Olin aiemmin ostanut helmiä ja niinpä punoin itselleni helmet joihin punoin lukon kiinni.


Raeistutusta harjoiteltiin myös tässä kurssissa ja tehtävänä oli tehdä riipus pavé tekniikalla. Käytännössä siis istuttaa useita kiviä lähekkäin yhtenäiselle alueelle.


Sommittelin kiviä ensin kaksipuoliselle teipille jotta näkisin valmiiksi kuinka paljon kiviä varsinaiseen riipukseen mahtuu.



Seuraavaksi tein sovitteet kiville



Sitten painoin kiville nuo raeaihiot ja ylimääräiset hopea- alueet siistin tekemällä niihin koristerakeita.





Riipuksesta tuli lopulta ihan siisti ja olen käyttänyt sitä melko paljon.


Meillä oli myös valutyö samassa jaksossa.


Käytin valutyössä tuollaista pehmeää vahaa josta muotoilin pohjaosan koruun. Valuissa voi käyttää useita erilaisia vahoja josta valu lopulta tehdään. Tuota vaaleaa vahaa on todella helppo muotoilla, kun se on niin pehmeää, että siitä voi ikäänkuin muovailla haluamansa muodon.



Valuvahat kiinitetään valukuuseen, joka sitten punnitaan jotta tiedetään kuinka paljon hopeaa lopulta tarvitaan. Nuo vahat painavat kymmenesosan siitä mitä hopeaa lopulta tarvitaan.



Valukuusi laitetaan kipsiin, joka kovettumisen jälkeen laitetaan höyrystyskattilaan jossa vahat sulavat pois kipsistä ja kipsin sisään jää vain tyhjät aukot sulalle hopealle.



Kipsi pidetään uunissa useita tunteja, jonka jälkeen se laitetaan kuumana tuollaiseen paineastiaan, johon sitten sula hopea kaadetaan.






Yksi tapa valaa on myös orgaaninen valu jolloin melkein mitä tahansa orgaanista voidaan laittaa suoraan valukuuseen ja hopea toistaa sitten täysin esimerkiksi kukan tai oksan tai makaronin muodot. Kolmas tapa on tehdä orgaanisesta tai mistä vaan kappaleesta, joka kestää hieman lämpöä suoraan tuollainen kumimuotti jolla sitten voidaan tehdä useita kappaleita vahoja jotka laitetaan valukuuseen kiinni.



Tein kuivatusta sitruunasta suoraan tuollaisen kumimuotin jolla saikin tehtyä hyviä valuvahoja.



Ajattelin tehdä nuista sitruunoista rannekorun.

Tähän jaksoon kuului vielä helmilukon lisäksi toinenkin mekanismin tekeminen. Teimme putkimallisen laatikkolukon.




Ensin teimme tuon ulkoputken hopeasta. Siihen juotettiin päätylevyt. Erikseen tuli tuo toinen osa jossa on alla alakieli ja yläkieli alpakasta.




Lukko siis toimii niin että nuo kielet menevät lukkoon sisälle tuosta aukosta ja yläkieli lukitsee lukon kiinni kun se nousee tuon haittalevyn taakse sen ohitettuaan. Toimiva lukko!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti