torstai 15. marraskuuta 2012

Medaljonki

Seuraavana työnä omalta opettajaltamme Jaanalta oli valmistaa medaljonki hopeasta. Ehkä tärkimpinä uusina asioina oli tarkoitus oppia tekemään sarana ja käsitellä ohuempaa hopealevyä kuin aiemmin. Työssä käytettiin 0,6mm vahvuista hopealevyä muuten, mutta kolmiomainen riipuslenkki väännettiin 0,8mm levystä. Myös juotoksia oli enemmän kuin aiemmissa töissä ja niitä pääsi myös harjoittelemaan eri kovuuksisilla juotteilla.
  Heti aluksi hopealevyyn piirrotettiin ovaalin malliset medaljongin kannet (sanotaankohan niitä kansiksi) reilun kokoisina, joihin sitten prässättiin heittoprässissä valmiilla medaljonki muotilla eli meistillä kupera muoto. 


Seuraavaksi sahattiin päälypuolille sisäsarjat, joiden alle sitten valmiissa korussa tulee muovi tai vastaava, jonka alle voi laittaa valokuvan.


Tässä näkyy sitten siis nuo sisäsarjat juotettuina paikoilleen.



Puoliskot liimattiin pikaliimalla yhteen, jotta ylimääräiset reunat saadaan siistittyä viilaamalla ja filssaamalla.



Kun puoliskot oli siistitty niin seuraavaksi viilattiin saranaviilalla ura saranaputkelle. Saranaputki vedettiin myös itse, levystä sahatusta aihiosta.


Tässä vaiheessa puoliskot irrotettiin toisistaan ja putkesta sahattiin 2/3 saranasta, joka oli helpompi juottaa yhtenä kappaleena niin, että jätti ohuen sillan tuohon väliin. Tämä osa saranasta juotettiin pohjakappaleeseen.



Juottamisen jälkeen silta sahattiin irti.





Saranaputki avarrettiin kartion muotoiseksi riivarilla ja saranan alaosaan tehtiin senkaukset, jonka jälkeen hopealanka niitattiin punsselilla kiinni takorautaa vasten. Tarkoitus ainakin olisi ollut toimia näin, mutta itselläni murtui alimainen osa putkesta irti kesken niittauksen. Saimme onneksi kuitenkin tuon hopealangan ulos saranasta ja pystyimme pelastamaan saranan muuten, mutta tuon alimaisen osan jouduin uusimaan ja juottaamaan kiinni. Opettavaista hommaa! :)



Medaljonkiin tehtiin myös lukko ja tietysti siihen tuli myös rengas johon tulee riipuslenkki. Tässä kuvassa tuo lukko on siis juotettu kiinni taukseen ja on muotoilua vailla.




Alapuoliskoon viilattiin kynsiura yläkulmaan josta medaljonki on helppo avata.



Valmis medaljonki hopeoituna.

Tässä työssä alku sujui ihan ilman ongelmia, mutta kun aloin niitata puoliskoja toisiinsa kiinni saranalla niin haasteita alkoi ilmaantua. Välillä puoliskot eivät pysyneet kunnolla kiinni, koska saranalanka ahdisti putkessa puoliskoiden liikkumista, mutta kuten alaan kuuluu niin töissä on aina paljon mahdollisuuksia korjata pieniä virheitä, koska metalli on niin muunneltavaa. Tässäkin tapauksessa sain puoliskot taas sopimaan toisiinsa hyvin pienellä saranalangan viilauksella. Tämä työ on taas hyvä esimerkki siitä miten hienolta tuntuu saada töitä onnistuneena valmiiksi ja vieläpä hyvinkin ajallaan. Medaljongin lunastin ja meinasin ottaa sen käyttöön varmaankin itse.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti