tiistai 20. marraskuuta 2012

Kantasormus

Kantasormus on aikaisempiin töihin verrattuna nopeasti valmistuva työ jota voisi kutsua viilausharjoitukseksi. Päätin tehdä sormuksen omaan pikkurilliini sopivaksi ja sormuksen kantaan voisi mahdollisesti jossain välissä pyytää koulullamme opiskelevilta kaivertajilta, jotain kivaa kaiverrusta. Työ aloitettiin valssaamalla 7mm hopeatanko 6,3mm. Tähän tankoon sitten lyötiin heittoprässillä ja tuurnalla "painauma" josta myöhemmin muodostuu kantasormuksen kanta osa. Seuraavaksi sormusrunkoa valssattiin osaksi vielä 2mm, jonka jälkeen runkoa alettiin lyödä alustavaan muotoonsa tuurnan ja vasaran avulla. Kun sormuksella oli alustava muoto niin seuraavaksi sormusaihio lyhennettiin oikeaan mittaansa. Mittasin mitaksi 43mm, mutta jätin kuitenkin mitan vähän suuremmaksi ja jouduinkin ensimmäisen sormuksen kiinni juottamisen jälkeen vielä sahaamaan sauman auki ja pienentämään sormusta, kun muuten siitä olisi tullut hieman iso.


Tässä karkea alku sormukselle ja tuo paperinpala on mitta mitä sisäympärysmitan tulisi olla. Sauma on myös juotettu kiinni tässä vaiheessa.



Tässä on jo oikaistu aihiota pyöreään muotoon. Käytännössä siis sormus pujotetaan sormuspinnan päälle ja lyödään muovisella vasaralla niin lujaa, että materiaali oikenee sormuspinnan päälle pyöreään muotoon.




Sain sormuksen materiaalin hehkuttaessa skrymppaamaan, eli materiaali meni kuumennettaessa liian hehkuvaksi jolloin se alkoi "sulaa" pinnasta ja pintaan muodostui ikään kuin pieniä ryppyjä. Onneksi pintavirheet sai kuitenkin viilattua pois. Tuosta kantaosan tauksesta materiaali alkoi ihan ratkeilla, kun jouduin sitä oikomaan runkoa pyöristettäessä, mutta siinäkin oli niin paljon vara viilata, että loppu hyvin kaikki hyvin.



Muoto alkaa hahmottua.



Kun sain sisäpinnat suht siisteiksi niin pääsin leimaamaan sormuksen. Leimasin vain pakolliset leimat, eli kuka ja mitä leimat.





Valmistumisen vaiheita ja lopulta valmis kiillotettu kantasormus.



Tämä työ oli oikeastaan oikeinkin mukava työ tähän väliin, koska tuli tunne, että voi saada jotai nopeammin valmiiksi. Kantasormus oli tavallaan helpompi ja kevyempi työ tehdä, kuin aikaisemmat työt joissa on enemmän erilaisia vaiheita ja työskentelytekniikoita. Olen tyytyväinen lopputulokseen! :)







2 kommenttia: