torstai 4. huhtikuuta 2013

Kruunuistukka

Neljännen jakson loppupuolella meillä oli ensimmäinen näyttö. Näytön aiheena oli tehdä kruunuistukka johon istutetaan viistehiottu kubic zirconia sekä sille taottu sormusrunko. Kaikille annettiin 8mm kirkas kivi ja rungossa käytettiin 925- hopeaa, näin opettajan oli helpompi arvioida kaikkien töitä samoilla kriteereillä.



Ensin haettiin taas varastosta kaikki materiaalit ja tehtiin vähän laskelmia minkä kokoinen tuosta lieriöstä tulisi tehdä jotta se olisi sopiva kivelle. Ensimmäinen laskelma ei ollutkaan oikein vaan lieriöstä tehdystä kartiosta tuli liian iso ja päätin että on helpointa tehdä uusi sopiva lieriö.



Lieriö lyötiin kartioksi istukkaraudassa heittoprässin ja kartiotuurnan avulla. Kartion alaosasta erotettiin valmiiksi tuo osa josta tulee lopullinen kruunun alaosan rengas. Taustalla näkyy sormusrungon alku jota on valssattu lanka sekä levyvalssissa oikeaan aineenvahvuuteen.



Sormusrunko mitoitettiin sopivaksi ja sormusrungon päät juotettiin kiinni.



Seuraavaksi rungon yläosa taottiin niin, että sprmusrunko näyttää sivusta korkealta kolmiolta. Sormuksen sisäosaa viilattiin, jotta saatiin se pyöristettyä ja sopivan kokoiseksi.



Kartioon mitoitettiin kynsien paikat tasaisille väleille.



Kynnet viilattiin pyöreällä viilalla.




Kun kynnet olivat valmiit niin tuo alaosan rengas sahattiin irti, jotta päästiin viilaamaan alaosan kevennykset.



Nuo kevennykset viilattiin baretti ja komioviiloilla.



Kruunun viilaamiseen ja kaikkeen siistimiseen ja kiillotuksiin tuntui menevän aika paljon aikaa. Jälkikäteen ajateltuna voi olla, että vähän turhaakin tarkkuutta tässä vaiheessa tuli harrastettua. Tieto siitä, että tämä olisi ensimmäinen arvosteltava työ varmaan loi vähän paineita :) Viilaamisten ja kiillotusten jälkeen tuo alaosan rengas juotettiin takaisin kiinni.




Sormusrungolle viilattiin lopullista lähempänä oleva muoto ja sahattiin sekä viilattiin paikka kruunulle. Kruunu juotettiin kiinni runkoon.



Kivelle viilattiin sovitteet kynsiin. Itse olen sitä mieltä, että omat sovitteeni olisivat voineet olla hieman matalammat, mutta onpahan ainakin kunnolla kiinni! :)



Kivi istutettiin latta- ja sormuspihtejä käyttäen. Lopullinen kynsien kiven päälle tyssäys tehtiin isututuspunsselilla. Kivi istui sovitteisiinsa todella nätisti ja istutus oli hetkessä tehty.




Sitten enää loppu kiillotukset ja sormus oli valmis. Meillä on arviointi asteikko 1-3 ja sain 3, eli tosi tyytyväinen täytyy olla. Opettajan kirjallinen arviointi kuuluikin, että " kaikinpuolin huippulaadukas kruunuistukkasormus".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti