tiistai 8. tammikuuta 2013

Ammattimatematiikkaa :)

Meillä alkoi ammattimatematiikka jota meille opettaa Arto Tikkunen. Hän sanoi ensimmäisellä tunnilla, että hän ei halua laskettamalla laskettaa meillä laskuja vaan, että hän on ajatellut että tekisimme töitä näillä matematiikan tunneillakin ,jolloin laskeminen tulisi eteen ihan käytännössä. Ensimmäisten tuntien aiheena olikin sitten laskea tilavuuksia ja hopea määriä, joita sitten aloimme sulattaa ja valaa niin tangoiksi ,kuin levyiksikin. Tässä yhteydessä päästiin myös testaamaan konevalssit. Levyt valssattiin 2mm paksuisiksi ja näistä itse sulatetuista ja valetuista levyistä sitten tehtiin sormukset. 



Sahasin levystä tuon aihion ja alemmassa kuvassa näkyvä hauska köynnöskuvio on tehty valmiilla kuviovalssilla.



Ennen sormuksen kiinni juottamista ja oikeastaan jo ennen oikeaan mittaan sahaamista piti ottaa huomioon se, että köynnöskuvio jatkuisi saumakohdassa mahdollisimman kauniisti. Tuossa päiden yhdistämisessä piti myös olla helläkätinen ettei tehnyt vahingossa jälkiä kuvioon. 



Pyöristettiin sormus juottamisen jälkeen sormuspumpulla ja sen jälkeen opettaja Arto päätti näyttää tuolla minun sormuksella, että mitenkäs kivan näköinen tämmöinen olisikaan blizattuna, eli patinointiaineella käsiteltynä ja pudotti sormuksen bliz- purkkiin! Normaalisti käsiteltäisiin siis vain tuo ulkopinta, mutta tämä oli pikaversio esimerkki. :) Noh, itsehhän en ollut ajatellut sormusta blizata, joten kuumensin sormuksen ja käytin  sen jälkeen keitosvedessä hapottumassa jolloin sain tuon patinan pois. Mutta onhan se kivan näköinen nuinkin. :)





Yllä sormus viimeisteltynä eli filssattuna ja lopulta kevyesti kiillotettuna. Tämä oli tähän astisista töistä nopein tehdä, mutta tuntui todella hyödylliseltä tehdä ohjatusti tuollainen perussormus, koska esille tuli työtä helpottavia oleellisia asioita, joita ei kuitenkaan voi tietää jos niitä ei ole opetettu. :) Lopputulokseen voi kyllä ehdottomasti olla tyytyväinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti