tiistai 4. joulukuuta 2012

Ontto manttelisormus

Toisessa jaksossa toisena työnä opettajaltamme Hannulta oli tehdä ontto manttelisormus 925 hopeasta. Kävimme paperilta työvaiheet läpi ja kävi heti selväksi, että tässä työssä on paljon pitkiä juotossaumoja ja päästään nyt jo vähän antamaan sormukselle muotoa takomalla. Päätin tehdä sormuksen omalle isälleni, koska minusta tuntui siltä, että tällainen melko massiivinen sormus voisi käydä hänelle hyvin. 


Tästä lähdettiin liikkeelle ja näytti heti siltä, että sormuksesta todellakin tulee massiivinen. Sormusrunko on 0,8mm:ä hopealevystä sahattu.



Seuraavaksi juotin sormusrungon kiinni ja aloin takoa sille kuperaa muotoa pallopäisen punsselin ja vasaran avulla.



Sitten juotettiin kaksi 2mm levyä päällekkäin ja näistä tulisi sormukselle yläosa.



Tässä yllä on myös sormusrungon sisälle tuleva putki juotettuna ja valmiina menemään paikoilleen. Putki on 1mm vahvuudeltaan. Ihan ongelmitta en saanut putkea paikoilleen vaan jouduin viilaamaan hieman tuota runkoa, jotta putki suostui menemään kohdilleen. Jouduin pyytämään hieman apua tässävaiheessa, kun omat voimat ei enää riittänyt.




Kun tuo päälyosa oli juotettu kiinni niin seuraavaksi päälle porattiin reikä johon sitten tehtiin kierteet.




Putki juotettiin siis kiinni ja sen jälkeen ylimääräiset reunat sahattiin ja viilattiin pois.



Tässäpä sormus vähän suuremmassa kädessä. Helpotti hieman, kun näki ettei sormuksesta kuitenkaan ole liian suurta ja massiivista tulossa. Omassa kädessä vaan näyttää kohtuuttoman suurelta. :)



Tässä yllä näkyy sitten testikiillotuksen jälkeen ihan hirvittävän suuri määrä "mustaa hopeaa" eli kuparioksidia sormuksen pinnassa.



Filssasin sormusta vielä tuon ensimmäisen testikiillotuksen jälkeen ja kiillotin huopalaikalla ennen pehmeämpää rättilaikkaa, jolloin tuo "musta hopea" hioutui hyvin pois.



Sitten piti vielä päättää mitä tekisi sormuksen päälle kansiosaksi ja minä päätin tehdä yksivärisen emaloidun kannen. Juotin kanteen nuo reunat ja sen alle tuon tapin johon teimme kierteet myös.



Sitten emaliluokkaan etsimään mustaa emalia. Tähän vaiheeseen en saanut ketään opettajaa neuvomaan, mutta onneksi eräs luokkalaisemme oli muutamaa päivää aiemmin emaloinut ja pystyi sitten minua neuvomaan tässä emaloinnissa. Meillähän ei siis ole ollut vielä emalointikurssia ollenkaan. :)




Vielä muutama sata astetta pitäisi uunin lämmitä..




Emalointi onnistui kohtalaisesti vaikken ihan täysin olekkaan tyytyväinen. Ja tässä toisessa kuvassa näkyy tuo kansiosa paikoilleen ruuvattuna. Juotin ja irrotin sekä viilasin sitä tappia tuosta kannesta varmaan noin 5-6 kertaa, kun en saanut sitä millään istumaan tuohon päälle. Lopulta sain sen melko suoraan ja kuulema se, että siinä saa näkyäkkin pieni rako on vain tehokeino jolla käyttäjä huomaa kannen olevan irroitettava ja vaihdettava. :)



Sitten valmiina edestäpäin.

En ole tosiaan ihan sataprosenttisen tyytyväinen kaikkiin asioihin sormuksessa, mutta aion jokatapauksessa lunastaa sormuksen ja antaa sen isälleni, koska hän osaa sitä jo odottaa. Ja onhan se melko näyttävä sormus kuitenkin ja tuo vaihdettava kansiosa on todella hauska idea. On myöskin totta, että vaikka tekisin vastaavan sormuksen uudelleen niin en voisi juurikaan mitään muuttaa omassa tekemisessäni ja nuita erivärisiä emaloituja kansiosiahan voi tehdä vaikka kuinka paljon uusia! Onkin tulevaisuudessa tarkoitus tehdä vaihto kansia tuohon sormukseen erilaisilla ideoilla ja tekniikoilla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti