tiistai 12. helmikuuta 2013

Rivisormus

Kivenistutus tekniikat jatkuvat ja seuraavana tehtiin rivisormus 925- hopeasta ja cubic zirconioista. Kivien värit ja määrän sai itse valita ja ajattelin heti laittaa kiviä kolme, koska minusta esimerkiksi viisi kiveä ei olisi näyttänyt niin kivalle, koska ne olisivat levittäytyneet niin leveälle sormuksen yläosaan. Meinasin ensin, että laitan kolme mustaa kiveä, mutta sitten kun menin katsomaan vaihtoehtoja opettajaltamme Hannulta niin päätinkin ottaa mustien kivien keskelle yhden vaalean violetin kiven.


Sitten päästiin aloittamaan itse sormuksen tekoa. Ensin piti saada vedettyä neliötankoa, joka olisi 4*4mm.



Sormusaihion päät valssattiin levyvalssissa 2mm.



Sormusaihio juotettiin kiini, pyöristettiin ja leimattiin. Sormuksen yläosaan jää tuo 4*4mm kiviosa josta muotoillaan kivi- istutuksia varten kynnet.




Seuraavaksi tuohon sormuksen yläosassa olevaan kiviosaan piirrotettiin paikat kiville ja nämä paikat rajattiin sahaamalla sahanteränleveä jälki jokaisen alueen väliin. Kiville porattiin reiät sormusrungon läpi.





Poratut reiät sovitettiin kiville sopiviksi mikroporalla ja pallon muotoisilla ruusuporanterillä.


Tässä yllä näkyy valmiit sovitteet. Kivien taulut eli päälyosat jäävät ihan hitusen verran tuon sormusrungon sisäpuolelle.





Seuraavaksi sahattiin ja viilattiin nuo sormuksen kynsien sormusrungon sivuosissa olevat osat irti toisistaan.



Sitten viilattiin ja jyrsittiin mikroporassa olevalla jyrsinterällä nuo sormusrunkoon nähden pitkittäin olevat kynnet irti toisistaan.



Kivet istutettiin paikalleen kääntämällä nuo kynnet kivien päälle istutuspunsselilla. Tähän asti istutuksia tehtäessä on koru laitettu kiinni istutuskuulaan, mutta nyt ohje oli, että kuulaa käytettäisiin vasta jos voimat eivät muuten riitä istutusta tekemään. Tuossa sormusta pystyi hyvin kokoajan pyörittelemään ja tarkkailemaan samalla kivien asentoa helpommin.




Kynsien pinnat siistittiin istutuspunsselilla ja erilaisilla pienillä kiillotuslaikoilla, sekä vahoilla. Myös sormuksen rungon pinnat viilattiin ja filssattiin lopulliseen muotoonsa.






Lopuksi sormus kiillotettiin ja sittenpä olikin valmista! Tätä työtä oli mukava tehdä, koska siihen sisältyi mukavaa pikkutarkkaa viilaamista ja muuta näpertämisä mikä oli mukavaa. Sormus myös valmistui ihan kohtuullisessa ajassa ja nykyään onkin mukava kun töitä valmistuu välillä nopeammassa tahdissa, niin huomaa, että kehitystä on tapahtunut ainakin perustekniikoissa. Olen sormukseen erittäin tyytyväinen. Tekisi mieli tehdä heti lisää samanlaisia erivärisillä kiviyhdistelmillä! :)

perjantai 1. helmikuuta 2013

Kartioistukka

Toisena kivenistutus työnä oli tehdä kartioistukka viistehiotulle kivelle. Kiveksi tuli 10mm halkaisijaltaan oleva kirkas cubic zirconia, eli synteettinen timanttijäljitelmä. Kivenistutus pajatunteja ei ollut enää paljon jäljellä ennen jakson loppumista, joten päätin ajan säästämiseksi tehdä istukasta lopputuotteena riipuksen. Kivi oli kyllä sen verran kookas, että jos sen olisi halunnut sormukseen laittaa niin rungosta olisi saanut myös tehdä melko massiivisen, jotta lopputulos olisi ollut tasapainoisen näköinen.
  Jonkinlainen ajatuskatkos pääsi kuitenkin tapahtumaan viikko sitten torstaina, kun aloin tehdä kartiota ja unohdin ottaa kuvia työn alkuvaiheista! Käytin kartioon 1mm vahvuista 925 pitoista hopeaa. Leikkasin ja sahasin aihion joka oli 27mm pitkä ja n. 11mm korkea ja juotin siitä päät yhteen jolloin sain aikaiseksi lieriön. Tämä lieriö lyötiin heittoprässillä ja kartioraudalla kartion muotoiseksi, niin että kivi mahtui juuri ja juuri kartion sisään.


Seuraavaksi juotin kartioon rengaslenkin.




Ketjulenkin juottamisen jälkeen kivelle porattin mikroporalla sovitus tuonne kartion sisäpuolelle johon kivi sitten istuisi uumansa varaan.



Kun tuo sovitus oli saatu valmiiksi niin tässä kuvassa näkyy kuinka kivi laskeutuu kartion sisään ja istutusreunaa jää sopivasti.



Seuraavaksi viilasin kartion ulkoraunalta ylimääräistä aineenvahvuutta pois, jotta materiaali ei olisi liian paksu istutusta varten.



Yllä olevassa kuvassa ollaan sitten valmiita kivenistutusta varten. Tässä näkyy myös tuo koko hyvin, kun riipus on kädessä.



Istukka laitettiin kiinni tuohon muoviin ja koko paketti kiinni istutuskuulaan.




Istutustyyli on samanlainen tässä kuin ensimmäisessäkin kivenistutuksessamme, eli nuo reunat painellaan kiven päälle pitämään kivi paikallaan. Alapuoleltahan kivi lepää siinä sisäpuolella olevassa sovitteessa. Sain tehdä töitä, että kivi lakkasi liikkumasta ja istui tiiviisti paikoilleen. Pelkkä reunojen käsin kiven päälle painelu ei riittänyt vaan jouduin ottamaan avuksi myös pakotusvasara jolla naputtelin istutuspunsselia. En tiedä kuvaako tuo naputtelukaan kovin hyvin sitä melko vaativaa ääntä mikä siitä lähti. :)



Lopulta kivi kuitenkin lakkasi liikkumasta. Kiven ja hopean reuna on viimeistelty tasokaivertimella kiiltäväksi viisteeksi.




Sahasin ja viilasin kartiosta paljon tuota turhaa syvyyttä pois, jota ei riipuksessa tarvita.





Sittenpä olikin enää filssauksien ja kiillotusten vuoro ja riipus on valmis. Leimat on muuten lyöty tuonne riipuslenkin sisäpuolelle. En hoksannut ottaa kuvaa niin, että olisi mallannut riipusta kaulalle ja näistä kuvista tulee ehkä olo, että se on suurempi kuin onkaan, mutta halkaisija on tosiaan vain sen reilun yhden senttimetrin eli semmoinen pieni sievä se on. :)

Tähän työhön olen taas tyytyväinen ja oli taas mukava huomata kuinka nopeastikkin voi saada tällaisia melko yksinkertaisia sieviä koruja valmiiksi. Meinasin, että voisin antaa riipuksen lahjaksi pikkusiskolleni.